A kaparófa előnyei

Ideje beszerezni egy kaparófát, ha te is megszenveded a cicád körömélesítését,

Mi macskatartók már jól ismerjük a cicáink szokásait. Ahány macska, annyi fajta természet és különböző szokás. Ha valamit nem úgy csinálnak, ahogy azt szabadna, de már a szokásukká vált, nehéz leszoktatni róla őket. A kaparófa időben való beszerzése a macskatartás egyik fontos szabálya. És ez még csak a kezdet. Ezernyi gond lehet egy cicával, és általánosságban a kisállatokkal, azon megéri egy kis kellemetlenség a sok gyönyörű élményt, amit okoznak nekünk. A feltétlen szeretet mind ott lakozik ezekben a szőrös kis gombócokban, akik valahányszor meglátnak minket, mindig örömmel jönnek elénk. Vagy csak egy kis jutalomfalatot akarnak esetleg bezsebelni. Akárhogy is legyen, a szabályok fontosak a macskák életében. Sok dolog van, amit szabad nekik, és persze sok olyan, amit nem. Ha a lakásban van a macska, akkor jobb felkészülnünk rá, hogy sok hetet vagy hónapot fogunk a tanításával tölteni, és lehet, hogy még úgy sem fogunk tudni minden rossz szokástól megszabadulni. Az én macskám például a bejárati ajtó egy részére szeret felállni, ahol az ajtó fa berakása és a szúnyogháló találkozik. Habár nagyon édes, amikor ezt csinálja, akárcsak egy balerina, a szúnyoghálónak nem tesz jót, hogy egy egész macska dől neki. Egy idő után biztosan szét fog jönni az anyag, vagy legalábbis az illesztése el fog engedni, azonban a cicám nem lehet arról meggyőzni, hogy az nem az ő saját helye, hanem csak… Az ajtó. Azonban rájöttem, hogy ez a kis gond, igazából nem okoz nekem túl nagy anyagi kárt, maximum néhány havonta egy új szúnyoghálót. Nem éri meg a fejfájást. Azonban van, ami igen.

Ezért vegyél kaparófát, ahogy megérkezik az új jövevény

A macskák körömélesítése ösztön. Erről nem lehet őket leszoktatni, egyszerűen a természetükhöz tartozik. A földre merőleges felületet keresnek, ahol majd kedvükre nyúzhatják az anyagot. Ez az udvaron lehet egy fa, vagy valamilyen puhább felület is, azonban néha még ott is érdemes egy jól bevált kaparófát bevezetni, mert sajnos a cicák néha olyan helyeken kaparnak, ahol nem kéne nekik. Jó példa erre a bicikli vagy az autó kereke, esetleg a gumimedence fala. Habár konkrét kárt valószínűleg nem is okoznak ezzel, az anyagot képesek meggyengíteni, és ha a medencében vagy a kerékgumiban megváltozik a nyomás, egyszerűen szétreped, ami viszont komoly anyagi gondokkal járhat a család számára. A lakásról pedig ne is beszéljünk. Az az a hely, ahová mindenképpen érdemes rendszeresíteni egy kaparófát, ugyanis a kedvenceink egészen biztosan a kanapét fogják megtámadni. Vagy legalábbis valami puha bútort. Ezek pedig igazán drága felszerelések, ráadásul az épségük hozzáad a ház esztétikai értékéhez is, ami nem elhanyagolható tényező. Elég néhány hét egy macskával kaparófa nélkül a lakásban, és máris kereshetünk a kanapére huzatot, amivel elfedhetjük a kaparás nyomait. Azonban a kár már ott van, ezzel pedig csökkent a bútor értéke. Így ha ezt a régi darabot el akarjuk adni, sajnos a karomnyomok miatt nehezebben vagy csak kevesebbért fog ez megvalósulni. A jó kaparófa azonban képes megoldani ezt a gondot. Sem a puha kanapé, sem az antik, értékes bútorok nem lesznek többé veszélyben egy jó kaparófával. Ezt tudjuk macskabútorral együtt vagy akár önmagában is venni. Nem egy nagy összeg, azonban nagy összeg elvesztésétől szabadíthat meg bennünket. Úgyhogy érdemes kaparófába fektetni. És a macskánk is imádni fogja.

Honnan vásároljunk kaparófát?

Mint rutinos gazdi, ezt az oldalt tudom ajánlani: https://www.petnet.hu/termekek/MACSKA_MACSKAFELSZERELES_Kaparoszonyeg_Kaparofa-274. Én innen választottam a legutóbbi néhány kaparófát a macskáimnak, és remek a kiszállítás, az árak korrektek, a macskáim pedig rögtön tudták, mi a dolguk a kaparófával. Nekem nagyon bevált az oldal, azóta sok más terméket is itt vásárolok az állataimnak. Ha még mást is terveztünk vásárolni egyébként is, akkor itt a remek lehetőség, hiszen az online vásárlásoknál mindig van egy értékhatárt, amit ha megugrunk, ingyenes lesz a kiszállítás. Gondoljunk csak bele, mennyire fog örülni a cicánk a kaparófa mellett még egy-két játéknak. A macskák egészen az életük végéig nagyon játékos állatok, ezért ezt érdemes kihasználni, és egy kicsit visszafiatalodni hozzájuk. Sok boldog percet szerezhetünk ezzel magunknak, és a cicánknak is.

Mi kell még a kaparófa mellé a macskatartáshoz?

Azt mondhatnánk, a macskatartásnak nincsenek szabályai, azonban ez nem teljesen igaz. Érdemes őket rendszeresen ellenőriztetni orvossal, akárcsak magunkat is. Fő a biztonság. A megfelelő étel kiválasztása is mindenképpen fontos egy cica életében. Száraztápot és konzervet is adjunk nekik, de a vacsorából maradt néhány jó falat is biztosan ízleni fog a cicánknak. Lakásban az alom és az alomtál elengedhetetlen, és muszáj egy kis saját hely és játékoknak neki a lakásban, hogyha nem szeretnénk, hogy a cicánk „rosszalkodjon”, amíg mi éppen nem figyelünk. Hiszen csak felfedezni szeretnek, játszani akarnak. Azonban helyes felszereléssel gondmentesen tarthatunk majd macskát.