Hogyan érhetjük el, hogy a felfújható medence sokáig életben maradjon?

A felfújható medence nem feltétlenül egyszezonos befektetés

A felfújható medencék nem a tartósságukról híresek, ugyanakkor a legjobb megoldás, ha kisgyerek van a családba. A folyamatosan növekvő csemeték mellett még talán az előnyükké is válhat az egynyári minőség, hiszen lehet, hogy a pici a következő évben már el sem fér benne. Természetesen az ember nem így gondolkodik, és ha már vásárlásra adtuk a fejünket, szeretnénk is élvezni a reklámokban ígérteket: a strapabíró, több generáción keresztül is használható felfújható medencét. Ha mi úgy látjuk, hogy ár-érték arányban a felfújható medence éri meg nekünk a legjobban, fogadjunk meg néhány tanácsot, s akkor az egyszezonos kerti kiegészítőből akár évekig is működőképes válik. Nem, most már nem csak a pancsolóról beszélek, hiszen nagyobb méretű puhafalú medencéket is lehet vásárolni. Ezekben az egész család elmerülhet a meleg nyári napokon.

A hely kiválasztásánál vegyük figyelembe azt, hogy a medence alapterülete mellett szükségünk le még egy nagyjából egy-másfél méteres peremre, ahová kényelmesen kiléphetünk és ahová a létre és a vízforgató berendezés kerül. Ezt a területet minden további munka előtt takarítsuk ki: szedjünk össze minden követ, faágat, gyökereket, szemetet, esetleg szerszámeszközöket etc. Minden, ami nem föld vagy homok, potenciális veszély a medencére nézve.

Mit kell tennünk, mielőtt nekilátunk a felfújható medence telepítésének?

Sajnos, nem sajnos, nem elég megvenni a medencét és felállítani egy random helyre a kertünkben. A helyét gondosan elő kell készítenünk különben nem csak felesleges terhelésnek tesszük ki a medence falait, hanem nem kívánatos, a medencére nézve veszélyes dolgok is a közelben maradnak. Ha már van medence állítási tapasztalatunk, tudhatjuk, hogy nem elég, ha csak leterítünk a medence alá egy nagyobb, esetleg vastagabb anyagú fóliát. A fű sem fogja jobban szeretni (lehetünk bármilyen trükkösek, a fű ki fog rohadni a medence alatt), és a medencénk sem lesz védettebb. A talajt elő kell készíteni. Először is pöccre vízszintes kell, hogy legyen. Nem lankás, nem dudoros, hanem szép, vízszintes. Igen, ez egy napos munka és később élvezhetjük a hűs vizet, de ha tudnánk, hogy a talaj egyenetlensége miatt a víztömeg mekkora nyomást helyet az oldalfalakra és hogy ez a nyomás a többszörösévé vállik, ha a víztömeg elmozdul az egyik irányba, akkor már másképp fogjuk majd fel. Miről beszélek? Vegyük a következő példát: ha a medence alatti talaj lejt (balra), akkor a medencénk is balra fog dőlni. Ezáltal a víztömeg is arra húzódik és a bal oldali részt fokozottan terheli. Ez automatikusan a felfújható medence élettartalmára megy. Azon az oldalon nagyobb a terhelés, de a medencét nem úgy tervezték, hogy ilyen körülményeknek hosszú távon ellenálljon. Nem is csoda, hiszen a kedvező árú medencénknek közel 4-5 tonna súlyt kellene egyoldalon elbírnia. Ugyanis megközelítőleg ennyi a víz tömege, ami belekerül egy nagyobb puhafalú medencébe. Ez még a merevfalú változatokat is megviseli.

A talaj előkészítése nem egy ördögtől való feladat, csak némi proaktív energia befektetés. Miután megálmodtuk, hova szeretnénk a felfújható medencénket felállítani, azon a területen egyengessük el a talajt. Lehetőség szerint hordjunk rá néhány plusz réteget is, amire majd rákerül a fólia vagy geotextil. Ezekre azért lesz szükség, mert a felfújható medence alja mindössze néhány milliméternyi anyag, aminek a fentebb már kiszámolt súlyt el kell bírnia. Ha az alja és a talaj között van egy speciálisan erre kifejlesztett terítő, akkor annyival ellenállóbb lesz. Ezek arra is jók, hogy ha a talajon maradt egy-két kavics, ág vagy oda nem illő dolog, akkor megvédik a felfújható medence testét a kilyukadástól. És fontos, hogy ígérjen bármit is a gyártó és forgalmazó, azon a területen nem maradt majd fű. Nincs az a masszív fűfajta, ami képes hónapokig ellenállni ezeknek a körülményeknek.

Hogyan tovább a felfújható medence projekttel, ha már előkészítettük a helyét?

A megfelelő előkészítés csak az első lépés ahhoz, hogy felfújható medencénk hosszú életű legyen. A nagyja még csak ezután következik. Ha nem csak kis pancsolónk van, amit fél-egy óra alatt feltöltünk vízzel, akkor bizony szükségünk lesz néhány berendezésre is, amellyel a vízminőséget fogjuk a megfelelő tartományba tartani. Ez a vízforgató és szűrőberendezés. Minden, nagyobb medencének szüksége van rájuk, különben néhány nap alatt annyira megromlik a felfújható medence vízének minősége, hogy ha használni szeretnénk majd, akkor újra kell az egészet töltenünk. Ekkora vízmennyiségnél ez azonban nem csak sok idő, de nagy kiadás is. A vízkezeléshez már vásárolhatunk kombinált szereket is. Ezek rendkívül praktikusak, különösen akkor, ha nem akarunk az értékeke egyenkénti beállításával foglalkozni, esetleg nem is értünk annyira hozzá. Abban a vízben, amit nem kezelnek vegyszerekkel, rövid időn belül elszaporodnak a kórokozók, zavaros lesz és algásodni kezd.

Mindenképp legyen takarófóliánk, amellyel használaton kívül lefedjük a medencét! Kellemetlen, amikor másnap használni szeretnénk, de előtt még órákon át a szennyeződéseket kell halásznunk a vízből, és végül a móka teljesen elmaradt, mert elmegy az idő.

Kell nekem felfújható medence? Megéri?

Nem kell megijedni! Az első alkalom után már rutinosan áll neki az ember ennek a szezonális munkának. Ha minden a használati leírásoknak megfelelően csinálunk és használat közben sem állunk neki szumózni a medencében, akkor következő évben is élvezhetjük majd a medencénket.