KATA határidők, és az adóbevallások határideje

KATA határidők, avagy az adóbevallások

Vészesen közeleg az adóbevallások határideje, mely magánszemélyek esetén május 20.-az, míg a magánvállalkozók esetében ezt a határidőt kitolták szeptemberre, a járványra való tekintettel így még több időnk marad arra, hogy elkészítsük az adóbevallásunkat a megadott KATA határidők betartásával, mely jelen esetben 2020 május 31-ről, 2020 szeptember 30-ra módosult továbbá számos esetben ideiglenesen eltörölték a KATA adózást pár hónapra a járványügyi helyzetre való tekintettel. Az alábbiakban ezeket a változásokat vesszük végig tételesen.

A KATA határidők, hogy is van a KATA adófizetés ideiglenes megszüntetése

A speciális katasztrófa helyzetre való tekintettel, melyet a koronavírus okozott számos kisvállalkozó vesztette el a munkáját és a megélhetési forrását. Így a KATA nem csupán azzal kedvez a kisvállalkozó polgárainak, hogy az adóbevallás határidejüket egészen 2020 szeptember 30.-áig kitolta, hanem némely vállalkozás esetén engedményt adott a KATA adózás befizetését illetően is, ugyanis némely kisvállalkozók adómentességet élvezhetnek egészen június 30.-áig. Illetve emellett. a március 1 előtt keletkezett adótartozásokra pedig ideiglenesen haladékot adna, melyet előreláthatólag a vészhelyzet utáni negyedévben szükséges befizetni. A törvény rendelet miszerint „A KATA szerinti kisadózó vállalkozás, amely tevékenységet folytat a tevékenységet folytat (a továbbiakban: mentesített tevékenységet folytató) 2020. március, április, május és június hónapra tekintettel mentesül a kisadózó után a Katv. szerinti tételes adó megfizetése alól.

E rendelkezést az a Katv. hatálya alá tartozó mentesített tevékenységet folytató kisadózó vállalkozás alkalmazhatja, amely e tevékenysége tekintetében 2020. február hónapjában már a Katv. hatálya alá tartozott.”  Tehát egészen pontosan azokra vonatkozik az adott mentesség, akik februárban már KATÁSok voltak, továbbá a mentesítettek tevékenységek közül legyen bejegyzett tevékenysége, de nem kizáró ok az, ha ez a bejegyzett tevékenység nem főtevékenység, illetve hogy ezt a tevékenységet már végezte a kis adózó februárban. Amennyiben megfelel, ezeknek a követelményeknek akkor máris élvezheti az ideiglenes adómentességet egészen júniusig. Bár a cikkben nem fogom felsorolni az összes vállalkozást, melyekre kiterjed ez a rendelet, mégis párat megemlítek közülük, a többinek pedig érdemes utána nézni az interneten, ugyanis hosszú felsorolásban részletezik azon vállalkozásokat, akik adómentességet élveznek. Az alábbiakban néhány példát hoznék fel az adómentességet élvező kisvállalkozók közül, ilyenek a fodrászok, a szépségápolással foglalkozók, festés, üvegezés, villanyszerelés, humán egészségügyi ellátás, előadóművészet, víz illetve gáz-fűtésszerelés, épületasztalosság, járóbetegellátás, padló illetve faburkolás, testedzési szolgáltatás és egyéb sporttevékenység továbbá idősek és fogyatékosok ellátása. A további részletekért kérem, keresse fel azon rendeletet, mely ezzel a kérdéskörrel részletesen foglalkozik.

Természetesen vannak még homályos pontok az adott kérdéskörben, melyekre egyelőre nincsen válasz és amennyiben e kérdések felmerülnének érdemes konkrétan utánakérdezni. Az ilyen kérdések közé tartozik példának okáért az, hogy vajon ha valaki a törvény ellenére mégis fizetni akarja, a Katát az fizetheti e, vagy ha valaki továbbra is folytat kereső tevékenységet a járvány ellenére, akkor ő is mentesül ezen az adózás alól? Amennyiben ezekre a kérdésekre keresné a választ érdemes konkrétan rákérdezni az illetékes hivatalnál.

A KATA határidőkkel kapcsolatban milyen változások várhatóak a következendőkben?

Mint már a fentiekben is említettem számos változás történt a katasztrófa helyzetre való tekintettel, megváltoztak a KATA határidők mindemellett még sok kisadózó adómentességet is élvezhet a rendkívüli helyzetre való tekintettel. Viszont emellett még számos a járványhelyzettől független változást is terveznek.

Ugyanis tervezik, hogy az évi 12 millió forintos bevételi határt megemelik és bevezetik a sávos KATA fizetést, melyet majd a 12.000.000 forint feletti Katásoknak kell fizetnie. Természetesen ez nyilván kedvezőbb lesz, mint az eddigi 40%-os plusz adó annak az esetén, ha a 12.000.000- forintos határt túlléptük.

Továbbá a másik új intézkedés szerint további szigorítások várhatóak a burkolt munkaviszony leleplezésére. A burkolt munkaviszony azt értjük, amikor valaki kilép az eddigi munkaviszonyából és csinál egy új Katás vállalkozást, de ugyanazt a tevékenységet folytatja, amit ezelőtt tett, csak beszámláz más vállalkozásnak.

KATA határidők betartásának nehézségei

Úgy gondolom a fenti intézkedések mindegyike jelentősen kedvez azoknak a kisvállalkozóknak, akik nagyon szorult helyzetbe kerültek a járvány miatt. Mind a KATA határidők kitolása, mind az adómentesség ideiglenes bevezetése azt a célt szolgálja, hogy minél hamarabb újra tudjuk kezdeni a vállalkozásunkat ezután a szörnyű időszak után.