Mi az az Agrár-környezetgazdálkodási program?

Az Agrár-környezetgazdálkodási programról

Valószínűleg sokan nem vagyunk tisztában az Agrár-környezetgazdálkodási programmal annak ellenére, hogy minden valószínűséggel már halottunk a programról. Úgy gondolom, érdemes lehet röviden összefoglalni, hogy ennek a programnak tulajdonképpen mi is egészen pontosan a célja, hogy miért van erre szükség és, hogy kik vesznek részt benne. Az alábbiakban ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Az Agrár-környezetgazdálkodási program fő motivációja, hogy a mezőgazdaság fokozatosan álljon át a természetes előállításra, hogy ezáltal is minél természetesebb termékeket tudjon a piacra dobni. Maga a program pedig ehhez a célhoz segíti megteremteni a megfelelő technikai körülményeket, illetve nem eltitkolt céljuk, hogy az egész mezőgazdaságot megreformálják az által, hogy megpróbálják magát a szakmai gondolkodást reformálni. Tulajdonképpen a program azokra a termelőkre összpontosít, és azokat kívánják támogatni, akik szeretnének felelősen és környezet barát módon termelni és erre teljesen áttérni. Az ilyen mezőgazdaságokra egyénként kitűnő példa a Simon gyümölcs vállalkozása, mely már a kezdetektől fogva részese ennek a programnak. Természetesen mi vásárlók is tehetünk annak érdekében, hogy ez a nemes cél minél inkább szempont legyen a hazai termelői piacon, ugyanis ha tudatosan ilyen termékeket vásárolunk, akkor előbb utóbb azok a gazdaságok is, akik jelen pillanatban még nem támogatják a tudatosabb termelés programját, át fognak térni erre az opcióra, hiszen nekik is az az érdekük, hogy minél nagyobb kereslet legyen a termékeikre. 

Az Agrár-környezetgazdálkodási program jelentősége

Nyilvánvalóan a világban szinte már minden emberhez eljutott az az információ, hogy az, ahogyan jelenleg élünk, elképesztően káros a földünkre. A környezet szennyezés és a várható globális katasztrófa ugyan tényleg sokszor egy túl hypeolt probléma, de az természetesen abszolút tagadhatatlan, hogy a probléma létezik és hosszútávon tényleg tragikus következményei lehetnek. Éppen ezért van szükség felelősségteljes, környezettudatos életmódra nem csupán globális, hanem egyéni szinten is. Amikor egyéni síkon nézzük a problémát, annak fényében, hogy én mit tehetek azért, hogy lassítsam ezt a folyamatot, akkor számos dolog van, amit egyéni szinten meg lehet tenni, nyilván a kevesebb szemét termelés, kevesebb légszennyezés, stb. de én most ezek mellett arra hívnám fel a figyelmet, hogy fontos az, hogy olyan vállalkozásokat támogassunk, akik figyelembe veszik ezt a problémát és ennek fényében irányítják a cégüket. Az Agrár-környezetgazdálkodási program pontosan erről szól, hogy az olyan termelőket támogatják, akik a környezettudatosság harcosai. Oda figyelnek arra, hogy példának okáért vegyszermentes termelés legyen, ezáltal nem csak a földünknek tesznek jót, hanem nekünk vásárlóknak is, hiszen sokkal egészségesebb termékekhez juthatunk ezáltal. Arról nem is beszélve, hogy immár számos kutatás bebizonyította, hogy a jelenlegi vegyszeres termelés és az erre épülő mezőgazdasági struktúra abszolút nem perspektíva hosszútávon, ugyanis bár egy rövid ideig úgy tűnik, hogy valóban fel lehet turbózni a vegyszeres termeléssel a termést, viszont ez hosszútávon nem igazán működik. Hosszútávon ez nem kivitelezhető, hiszen mind a termő talaj, mind az állatok genetikai alapja szűkül és fokozatosan épül le, egészen addig, míg már szinte teljesen használhatatlan lesz. Nyilvánvaló, hogy ez a módszer sem a termő földre, sem annak a termelésére, sem az állatokra sem az emberre nincsen jó hatással. Arról nem is beszélve, hogy az iparosított mezőgazdaságokban már sokkal kevesebb munkásra van szükség, pedig a régi időkben a vidék népe szinte csak a mezőgazdaságból élt. Viszont amióta ezt a területet is iparosították, tömegek váltak munkanélkülivé. Az eredmény tehát összegezve, rossz termőföld, rossz termelés, egyre inkább genetika torz állatok, és munkanélküliek. Arról nem is beszélve, hogy ki tudja, milyen betegségeket köszönhetünk az agyon vegyszerezett termékeknek. Ha valakit esetleg bővebben érdekelne, ez a probléma annak ajánlom az alábbi weboldalt, ahol hosszú oldalakon keresztül írnak erről a problémáról szakemberek.

Az Agrár-Környezetgazdálkodási program pozitív hatásai

Úgy gondolom az Agrár-környezetgazdálkodási program egy kiváló lehetőség arra, hogy Magyarország mezőgazdasága újra gondolja magát és teljes egészében megújuljon. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a jelenlegi gazdálkodás típus rendkívül rossz hatással van a földre és szükség van arra, hogy ezt megreformáljuk. Hiszen nekünk is érdekünk, hogy földünk sokáig megőrizze még a csodálatos szépségét és a dédunokáink számára is olyan biztonságot nyújtson, mint számunkra!