vegytisztító1_2

Mit tud egy vegytisztító, amit a háziasszony már nem?

A legjobb döntésem: a vegytisztító kipróbálása

A vegytisztító mindenkinek mást jelent egy picit. Egyesek ódzkodnak az ötlettől, hogy másokra bízzák a ruháikat, míg sokan éppen egyfajta megváltásként élik meg ezt a lehetőséget. Én bevallom eleinte az első csoporthoz tartoztam, de aztán hamar térfelet váltottam, amikor először kipróbáltam a ruhatisztítót.

A vegytisztító előnyei

Amikor először mentem el a ruhatisztítóba, még nem gondoltam, hogy rendszeres vendég leszek ott. A legtöbbször magam oldottam meg az ilyen dolgokat, ismertem is néhány praktikát a makacsabb foltok eltávolítására is. Arra azonban nem számítottam egy nap, hogy a párom munkát vált és az elméleti munka helyett a fizikait fogja preferálni. Ennek sok előnye és hátránya is volt, a lényeg mégis az volt, hogy itt jobban megtalálta önmagát, és szívesen végezte ezt a munkát. Ami azonban az én feladataimat illeti, hirtelen megnőttek a tennivalók. Több ételt kívánt, fáradtabban ért haza és a ruhái… A ruhái okozták számomra az igazi fejfájást. Még néhány meszes nadrággal és betonmassza foltjával el is boldogultam volna, azonban a munkásnadrág és overall anyaga számomra elég ismeretlen volt. A legnagyobb gondot azonban mégis csak az olajfoltok okozták, amikkel valamiért egyáltalán nem tudtam elboldogulni, pedig igazán keményen próbálkoztam.

vegytisztító1_4

A vegytisztító segített számomra. Ma már azt mondom, hogy bármilyen problémásabb anyagot vagy koszos ruhát be merek ide adni, azonban először még csak félve merészkedtem be az üzletbe, hogy megmutassam a megviselt munkaruhát, amit mégsem szerettem volna kidobni, vagy havonta lecserélni újabb darabra. Minden aggodalmam elszállt azonban, amikor a ruhatisztítóban nem elképedve nézték a foltos anyagot, hanem szemrebbenés nélkül néztek a munkásruhára. És én még azt hittem, majd furcsán néznek az emberre, amiért egy ilyen valóban koszos ruhát ide mer hozni, és nem csak egy borfoltos inget adok be.

Tapasztalatom a vegytisztítóval

Az első alkalom tehát számomra igazán megfordította a játszmát, amit a foltos ruhákkal vívok. Persze nem minden munkanap után viszem el a munkásruhát sem a tisztítóba, azonban néhány hetente mindenképpen szükség van rá. Egy munkásruhának nem is kell persze tökéletesnek lennie, elegendő az is, hogyha éppen megfelelő, hogyha látszik rajta, hogy azért foglalkoztak vele. Néhány perc alatt a tökéletes anyag is foltos lenne a munkában. Azonban mégis csak jó érzés valamennyire kihozni a maximumot ebből a ruhából is, és időnként profi kezekre bízni a tisztítást, amikor az én kezeim már elfáradtak, vagy csak nem értenek az egyes foltokhoz.

Persze nem csak a munkásruháknál találtam nagyon előnyösnek a vegytisztító által kínált lehetőséget. A legtöbb ruhám persze nem olyan értékes, hogy drágább tisztítási módokat alkalmazzak, azonban akad néhány darab, amely a szívemhez nőtt. Ezeket gyakran hordom, így gyakran kerülnek nem épp kellemes helyzetbe is. Munkahelyi vacsoráknál, gyakran szórakozáshoz is feleszem őket, ami egyet jelent azzal, hogy bizony foltosak lesznek. Itthon csak alacsony hőfokon merek mosni, féltem az anyagokat, így nehéz megszabadulni a nagyobb problémáktól. A vegytisztító így is nagy segítség.

vegytisztító1_5

A vegytisztító különleges lehetőségei

Korábban úgy gondoltam, egy-két fontosabb ruhadarabnál nem fogok sokkal többet a ruhatisztítóra bízni, azonban nagyon is tévedtem. Amikor elkezdtem jobban megismerni a helyet, akkor több lehetőséget is találtam benne. Az egyik ilyen a házhozszállításos ruhatisztítás, ami egy csomó időt megspórol az embernek. Csak leadjuk a futárnak a tisztítandó darabokat, és visszahozza azokat néhány nap múlva viselésre készen. Ez elfoglalt embereknek nagyon jó lehetőség, én ezek közé sorolnám magam. De azok számára is megoldásként szolgálhat, akik egyszerűen csak nem szeretnének elmenni a tisztítóig valamilyen okból (vagy ok nélkül is). Mivel nem kell a textileket saját kezűleg szállítani, így nagyobb darabokat is leadhatok. Függönyöket szoktam a vegytisztítóra bízni, a nagytakarítás során még a szőnyeget is le tudom adni, hogyha szükség van rá. Ha pedig valamilyen plüssállat nem a régi már a tisztaság szempontjából, a vegytisztító azt is megoldja könnyen és gyorsan.

Legyen szó tehát nagyobb vagy kisebb darabokról, személyes átvételről vagy házhoz menő tisztítóról, a vegytisztító hatalmas segítség, ami nekem bevált, pedig én sem hittem teljesen a sikerében korábban. Nem szabad azonban ilyen előítéletekkel élni, amíg az ember saját tapasztalatot nem szerez az adott dologról. Ezért is osztottam meg most én is ezt a felfedezésem, hogy másoknak már ne okozzon fejfájást a nehezen kezelhető mosatlan, hanem egyből tudjanak megoldást találni a makacs foltokra.