Radiátor a lakástrendeknek megfelelően

Hol legyen a radiátor a szobában?

Muszáj az ablak alá tenni a radiátort? Műszakilag bizonyított, hogy a radiátor legjobb helyen az ablak alatt van, mert akkor a leghatékonyabb a működése. Mit is jelent ez? Igazából rendkívül egyszerű folyamatról van szó. A forró készülékről felemelkedő meleg levegő a mennyezet felé száll. A hűvösebb levegőt tolva, a szoba túloldalán lefelé kényszeríti azt a padló irányában. Közben a felszálló meleg levegő a berendezés aljánál szívó hatást kelt, a padlón elterülő hidegebb levegőt húzza maga után, közben keveredik az ablaknál bejövő hideg levegővel is. Így egy folyamatos cirkuláció keletkezik, aminek köszönhetően gyorsabban melegszik fel a helyiség. Ha a készüléket mégis az ablakkal szemközti falra szerelnénk fel, akkor az ablaknál belépő hideg levegőnek át kell áramolnia a padló felett a radiátorig, hogy azután felmelegedhessen. Emiatt a lábunk mindig fázna.

Természetesen itt is vannak kivételes esetek.  Ha például a helyiségben nincsen ablak, mert egy folyosó, közlekedő, vagy csak egyszerűen nem rendelkezik külső fallal, akkor ebben az esetben az ajtók a befolyásoló tényezők. Rajtuk kívül még hatással lehetnek a fűtésre a szoba léghuzati irányai és a bútorok elhelyezése is. Az ilyen trükkös helyiségekbe érdemes a helytakarékos, keskeny, de magas radiátorok, radiátor-falak beszerelésén elgondolkodni. A szomszédos szobák biztosítják, hogy a falak ne hűljenek ki, így kisebb teljesítményű készülék is elegendő lehet.

Az alapszabályok tehát a következők:

A radiátor mindig külső ablak alá kerüljön, legalább 10-15 cm távolságra a padlótól. Az ablakpárkány alatt is hagyjunk minimum 10 cm-t. Ha az ablak alatt nincs elegendő hely, akkor próbáljuk ahhoz a lehető legközelebb elhelyezni a fűtőtestet. Ha nincs ablak, akkor a második bekezdésben megismertek szerint tájoljuk a berendezés helyzetét.

Melyik radiátor típus a legtrendibb?

A trendek folyamatosan változnak és a gyártók is igyekeznek minél szélesebb körű kínálatot biztosítani a vevőiknek. Ahelyett, hogy a legújabb modellek felé kacsintgatnánk, vegyük figyelembe a lakás, a helyiség stílusát és aszerint válasszuk ki a fűtőtestet. Ha kevés a falfelület, akkor ideális lehet vertikális radiátorokban gondolkodni. Ezek kimondottan előszobák és közlekedők számára lettek kifejlesztve, de ez nem jelenti azt, hogy máshol ne állnák meg a helyüket. Vannak akasztókkal és tükörrel kiegészített modellek is. Fürdőszobáinkat szereljük fel törülközőszárító radiátorral. Nem csak fűtés szempontjából praktikus, de ahogy arra a neve is utal, szárítóként is működik.

Jó árban van a radiátor, de ronda

 A hagyományos készülékek, amelyekkel a lakásokban találkozhatunk, sajnos nem a kellemes kinézetükről híresek. Még a modernebb, laposabb darabok sem minden esetben nyerik el a vevők tetszését. Mit tehetünk ilyen helyzetbe? Természetes, hogy szeretnénk az otthonunkból kihozni a maximumot és megszabadulni mindentől, ami rontja az összeképet, de sajnos a fűtőtestek olyan elemei a lakásnak, amelyeket nem tudunk nélkülözni. Erre találták ki a furfangos tervezők a radiátorburkolatokat. Nem is akármilyeneket. Ezek a bútorok úgy rejtik el a készülékeket, hogy a hatékonyságukat a lehető legkisebb mértékben befolyásolják. Sajnos nem lehet teljesen kiküszöbölni ezt a negatívumot. Ugyanis ezek a burkolatok többé-kevésbé akadályozzák a levegő áramlását, illetve a berendezés sugárzó hőjét esetleg teljesen kitakarják, ami a helyiségek hőmérsékletének néhány fokkal való csökkenését is okozhatja. Ezért általában rácsos szerkezetű lapokkal vannak határolva. Egy vintage stílusú lakásba egyenesen elengedhetetlen egy fehérre mázolt, antikolt radiátor burkolat. Ha a fűtőtest nem illik a helyiség hangulatához, nézzünk szét ezek között.

Milyen megoldások vannak, ha a radiátor nem illik a szobához?

A legegyszerűbb megoldás egy rácsos kisszekrény lehet. De figyeljünk oda arra, hogy kellő távolságban legyen a bútor anyaga a radiátor széleitől, és arra is érdemes figyelni, hogy az így keletkezett felületen mit tartunk. hiszen akármennyire is figyelünk, ez a felület egy kissé melegebb lesz az alatta lévő hőforrás miatt.

Talán nem a legelegánsabb, de hatékony megoldás lehet, ha a radiátort a szobához illő színre festjük. Ehhez hőálló festéket használjunk és ügyeljünk arra, hogy a szín harmonizáljon a helyiség többi elemével. És persze vigyázzunk, hogy máshova ne kerüljön belőle.

Az is praktikus, ha csak az egyik oldalon, valamint felül összeerősített polcszerű bútordarab kerül a fűtőtest köré, rászerelve a falra. Az elölről és az egyik oldal felől nyitott, fedetlen fűtőfelület légáramlása így szinte akadálytalan, vagyis a hőveszteség minimális.

Hiába a legszebb, hatékonyság szempontjából mégis a rácsos, szekrényszerűen kialakított burkolat a legelőnytelenebb. A káva nyílásainak mérete csak kismértékbe javít a helyzeten. Ez abszolút kompromisszum megoldás. A homlokfelület légáramlását javíthatjuk perforált lemez beépítésével. Így azonban a fedőlap melegebb lesz a káva többi részénél, ezért ennek megfelelő távolságban legyen a fűtő felületektől.