csaptelep_pic2

Így választok csaptelepet

Hogyha te is kezdőként állsz a csaptelep-vásárláshoz

A közelmúltban teljesen kezdőként kellett berendeznem a lakást, aminek szenteltem egy kis blogot is, hogy hasonlóan elveszett laikusoknak segítsek a dolgokba való beletanulásban. Azért persze elmondanám, hogy most sem vagyok profi, nem kell minden szavamat készpénznek venni, azonban a lakásom be van rendezve, és minden működik, minden jól néz ki, és minden megfelelő tudatossággal volt megvásárolva. Az ember nem hinné, hogy ennyi gond van egy lakás berendezésével, azonban aligha mondanám, hogy nem viselt meg az elmúlt néhány hónap. Még az olyan apróságokra is figyelni kell, mint a csaptelep kiválasztása, amiről most szó is lesz, de a kilincsektől kezdve a turmixgépen át mindent tudatosan és megfontoltan kell megszerezni, különben az ember könnyen pórul tud járni az indokolatlanul drága eszközökkel. Úgyhogy, remélem, egy kicsit tudok segíteni ezen a problémán a saját tapasztalataim megosztásával. 

csaptelep_pic3

Milyen körülményekre figyeljünk a csaptelep választásakor?

Az első a csaptelep kiválasztásakor a körülmények felmérése, amelyek egyrészt a vízcsövek beépítését jelenti. Ezek nagyban meghatározzák, hogy milyen fajta csapot tud az ember beszerelni. Vannak falba szereltek, különállók, és olyanok is, amik a mosdókagylóra szerelhetők. Nekünk ez utóbbi volt, általában ezeket találhatjuk a legtöbb otthonban, vagy olyan megoldást, ahol az egész mosdó egy pultba van szerelve, és így a mosdókagyló és a csaptelep is a pultba van építve. 

Persze a legtöbbször az is közrejátszik, hogy milyen a nyomás a lakásban, hogy jó döntést hozhassunk. A falban a nyomás minőségétől függően tudunk csapot választani, ami korrigálhatja az alacsony vagy magas nyomást. Erre érdemes figyelni, mert senki nem szereti, hogyha tekergetni kell a csapot egy percig, hogy valami csordogáljon, vagy ha éppen az ellenkezője történik és az ember megnyitva a csapot máris elázik a visszacsapódó vízsugártól. Ez főleg akkor fontos, hogyha egykaros csapot szeretnénk, mert ennek a nyomásállítása sokkal kisebb mértékű, mint a tekergető kétkaros változaté, így a beállítása is problémásabb, hogyha nem a nyomásnak megfelelő darabot választ az ember. 

Persze a legfontosabb mégis az, még mielőtt válogatni kezdenénk, hogy csakis megbízható helyről vásároljunk és rendeljünk. Mivel az ivóvizünk származik innen, így minden mérgező anyag az ember szervezetébe juthat, ezért kerüljük az ismeretlen márkákat, amiknek az eredetében nem lehetünk teljesen biztosak. Hogyha nem szeretnénk sokat keresgélni, de mindenképpen megbízható termékeket szeretnénk, akkor a Ventil csaptelep kínálatot tudom ajánlani. 

Milyen legyen a csaptelep felépítése?

A csaptelepek anyagára, színére és kialakítására mindenképpen érdemes figyelni. Anyag tekintetében indig nézzük meg az adott évben melyek a legjobbnak tartott kivitelezések, ez sokszor változhat. Most nagy népszerűségnek örvendenek a rozsdamentes nemesacél csapok, de találhatunk kerámia-króm darabokat is, gránit-krómot, csupán gránitot. Ez nem azt jelenti, hogy ezek az egyetlenek, amelyeket megérne megvásárolni, bátran válogassunk, de mindenképpen nézzünk utána annak, hogy általában mennyi ezeknek az élettartama, mennyire vízkövesednek, mennyire látszik meg rajtuk a vízkő egyáltalán. Ami még jó ötlet, hogy a kinézetet előre tisztázzuk, az egyes anyagfajták természetesen másfajta stílust hoznak magukkal, ezeket érdemes összeegyeztetni a mosdókagyló-anyagokkal és kinézetekkel, hogy azért stílusos maradjon az ember konyhája és fürdőszobája. 

A felépítés tekintetében a meleg- és hideg víz keverése szerint választhatunk, ehhez érdemes lehet elolvasni pár elemzést, hogy megtudjuk, számunkra melyik lenne előnyösebb, melyik lehetséges egyáltalán. Amit azonban még ízlés kérdése eldönteni, az a karok száma, ebben sok eltérő véleményt lehet találni, mindenkinek megvan a maga preferált kinézete, ehhez sokat nem fűznék hozzá. A kétkaros változat talán inkább klasszikus, viszont egyszerű a használata, az ember mindig tudja állítani a víz hőmérsékletét, az egykarosnak a használata kényelmes, mert csak egy kezet kell használnunk hozzá, azonban a hőmérséklet beállítása kisebb gyakorlást igényelhet egyes személyeknél. 

csaptelep_pic1

Extrák a csaptelepek esetében

Ma már sok használható ötletet találhatunk, amelyek megkönnyítik az ember életét. Ezek vonatkoznak természetesen a csaptelepekre is. Érdemes lehet például termosztátos, gyerekzáras darabot választani. Az sem árt, hogyha a csapnak van vízsugár-szabályzója, ekkor kevésbé kell majd a nyomás miatt aggódnunk. A konyhába én mindenkinek csak ajánlani tudom az olyan darabokat, amik kihúzható zuhanyfejjel rendelkeznek, ezek nagy előnye, hogy a vízcseppek sokkal finomabbak lesznek, így minden eldugott helyre be tudnak férni, és nagyobb sugárban érik az adott felületet, így gyorsabban is tisztítanak. A kihúzhatóság pedig lehetővé teszi, hogy minden oldalhoz könnyen hozzá tudjon férni az ember. 

Természetesen az ember különböző szempontok szerint választ fürdőszobai és konyhai csaptelepet, más csapokra van szükség kádak és zuhanyzók, mosdókagylók esetében. Először vizsgáljuk meg otthon, mire van lehetőségünk, aztán figyeljünk a kényelemre, a kialakításra, a védelemre, és csak utána nyúljunk az extrák, különleges funkciók felé,